Кустос: Марковић Жаклина Тел: (011) 2027-185 Е-пошта: legat.oj@sanu.ac.rs Адреса: Кнез Михаилова 35, 3 спрат, соба 345


Легат Олге Јеврић

 

Легат Олге Јеврић део је Уметничке збирке Српске академије наука и уметности. Поклонодавац Олга Јеврић дала је у зиму 2007. године за Уметничку збирку САНУ 147 својих скулптура малог формата. Дело Олге Јеврић заузима једно од несумњиво најзначајнијих места у српској и југословенској скулптури а доказује се истовремено у оквиру светске скулптуре у другој половини двадесетог века.

Дела Легата Олге Јеврић у Српској академији наука и уметности, предастављају богат и узоран стваралачки опус академика. Од рада Артикулација простора (1956), до скулптуре За изотропни простор II (1992), Астатична композиција III (1998), Олга Јеврић је задржала апстрактан приступ.

Стваралачки опус Олге Јеврић доноси нам експресивни доживљај света, те зато њене скулптуре малих формата, које су у већини основа за извођење великих формата; од цемента, гвожђа, теракоте и фери-оксида делују истовремено аутентично и природно. Свих 147 скулптура малог формата су аутономна дела која поседују у себи нешто изразито индивидуално и монументално.