Директор: академик Зоран Петровић
Тел: (011) 3283-490, (011) 2027-152 Е-пошта: gnt@sanu.ac.rs, Bojana.Bozic@sanu.ac.rs
Адреса: Галерија науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, 11000 Београд, Србија

 
Претходна изложба Одржана изложба Наредна изложба
 

ВЕЛИКАНИ СРПСКЕ МЕДИЦИНЕ
Поводом 175 година САНУ и 145 година СЛД

21. децембар 2016. године - 28. фебруар 2017. године

 

Изложбу приређују:
Галерија науке и технике Српске академије наука и уметности
Музеј науке и технике
Српско лекарско друштво
Аутор изложбе : Јелена Јовановић Симић

Свечано отварање изложбе: среда 21. децембар у 19 часова


Изложбом Великани српске медицине, која ће се одржати од 21. децембра 2016. до 28. фебруара 2017. године у Галерији науке и технике САНУ, Српска академија наука и уметности, Музеј науке и технике и Српско лекарско друштво обележавају два јубилеја – 175 година Српске академије наука и уметности (2016. год) и 145 година Српског лекарског друштва (2017. год).

Кроз представљање личности истакнутих лекара у Србији у XIX, XX и XXI веку, изложба приказује развој медицинских наука почев од првих активности у Српском ученом друштву, преко разгранавања научног рада у оквиру Српског лекарског друштва (1872. год), Медицинског факултета Универзитета у Београду (1920. год) и Одељења медицинских наука Српске академије наука и уметности (1947. год). Везе између ових установа, које су током деценија стварале личности представљене на изложби, такође су драгоцена тековина лекарске професије.

Од првих медицинских књига на српском језику, првих научних радова, докумената о пријему у чланство учених друштава и Српског лекарског друштва, преко личних предмета лекара и медицинских инструмената, посетиоци ће моћи да виде и оригиналне изуме лекара и прва учила коришћена у настави на Медицинском факултету у Београду. Велики број експоната и фотографија, који се чувају на Медицинском факултету у Београду, у Српској академији наука и уметности или су у приватном власништву, биће први пут представљени јавности.

Упознавању личности утемељивача медицинских дисциплина и првих професора допринеће и текстови сећања њихових ученика и савременика. Пажња је посвећена и достигнућима лекара – чланова учених друштава (претеча Академије) у другим научним областима и у уметности, чиме је истакнут њихов допринос развоју обновљене српске државе у XIX веку и културном напретку српског народа.

У оквиру пратећег програма изложбе биће организовани концерт Секције за уметност Српског лекарског друштва (са извођењем дела која су компоновали лекари), предавања и промоције књига.