Директор: академик Зоран Петровић
Тел: (011) 3283-490, (011) 2027-152 Е-пошта: gnt@sanu.ac.rs, Bojana.Bozic@sanu.ac.rs
Адреса: Галерија науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, 11000 Београд, Србија

 
Претходна изложба Изложба у току
 

Страдање Рома у Првом светском рату

29. јануар - 17. фебруар 2018. године

 

Изложба „Страдање Рома у Првом светском рату“, аутора др Драгољуба Ацковића свечано ће бити отворена у понедељак, 29. јануара, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ.

Изложбу организује Кућа ромске културе, у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, а под покровитељством Одбора за Јасеновац, Српске православне цркве, и уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије.

Tема ове изложбе је судбина ромског народа у току Великог рата. Она обухвата архивску грађу од неколико стотина фотографија, дописница и документа Рома из тог периода, која су битна сведочанства за анализу положаја ромског народа у време Великог рата.

Хиљаде Рома изгубило је живот, било рањено или на други начин малтретирано у том периоду од стране, пре свега, немачке, аустроугарске и других војски. Поједини припадници овога народа страдали су и као војници у разним војскама, о чему се се веома мало зна, али су Роми, пре свега, највише страдали као заробљеници и цивили од стране војске. Колико је Рома у периоду од 1914. до 1918. године страдало никада неће бити утврђено, јер тачних података о њиховим ондашњим страдањима нема – наводи др Драгољуб Ацковић.

Поводом обележавања стоте годишњице од завршетка Првог светског рата, одржани су бројни научни скупови, приредбе, прославе, и друге манифестације у разним деловима света. На њима о Ромима готово да и није било речи. Ова изложба ће покушати да то исправи.

Изложба „Страдање Рома у Првом светском рату“ први пут је представљена публици у Галерији Народне банке Србије, у децембру 2017.