Шеф изложбеног салона: Рада Маљковић, кустос Тел: (011) 2027-242 Факс: (011) 2027-201 Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија Е-пошта: Galerija.SANU@sanu.ac.rs Радно време Изложбеног салона Галерије, током концертне сезоне, је сваког дана, осим понедељка, од 10 до 21 час, четвртком од 11 до 16 часова. Када се у Галерији не одржавају концерти, изван концертне сезоне, радно време Галерије за посетиоце изложби је сваког дана од 10 до 21 час.

 
 Претходна изложбаОдржана изложбаНаредна изложба
 

СВЕТ СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ (XII–XVII ВЕК)

23. август - 30. септембар 2016. године
Галерија САНУ

 

На репрезентативној изложби која је у Галерији Српске академије наука и уметности отворена од 23. августа до краја септембра представљен je део рукописног наслеђа српског народа од најстаријих, у целини сачуваних, споменика с краја ХII века (Мирослављево јеванђеље) до краја ХVII столећа. Настала на темељима византијске, српска уметност књиге доживела је процват у раздобљу позног средњег века и трајала je све до освита новог доба. Експонати који су изложени потичу из домаћих, а делом и из иностраних колекција, с обзиром на то да је српско рукописно благо расуто по бројним светским библиотекама и манастирима. На изложби су заступљени рукописи писани српскословенским језиком: богослужбене књиге, богато украшене минијатурама, заставицама и иницијалима, теолошка литература и књиге које припадају историји византијске филозофије, разноврсна преводна књижевност, као и примерци са оригиналним књижевним делима старих српских писаца.

Међу изложеним рукописима посебно се истиче пет књига из XIV и XV века које су позајмљене из библиотеке манастира Хиландара. Њихова богата илуминација припада врхунским остварењима књижног украса не само у средњовековној Србији већ и у Византији. Значајан сегмент изложбе чине и рукописи који припадају Архиву Српске академије наука и уметности: Манојлово (Мостарско) јеванђеље (прва трећина XIV века), Паренесис из 1337. године, Куманичко четворојеванђеље, у које су уметнуте четири минијатуре изванредне лепоте, насликане средином XIV столећа, као и препис Рударског законика деспота Стефана Лазаревића, који је осамдесетих година XVI века исписао и илуминирао знаменити калиграф Јован из Кратова.

Посетиоци изложбе имаће прилику да виде и прибор за писање употребљаван у XVI и XVII веку, као и неколико књига опремљених богато окованим корицама које пружају увид и у развитак српског златарства послевизантијског периода.

Аутори изложбе су др Зоран Ракић, историчар уметности и др Ирена Шпадијер, историчар књижевности. Изложбу прати обиман и богато илустрован студијски каталог.


Аутори изложбе: Зоран Ракић, Ирена Шпадијер

Аутори поставке: Зоран Ракић, Ирена Шпадијер, Озарија Марковић Лашић

Број посетилаца: 30 633

Публикација:
СВЕТ СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ (од XII до XVII ВЕКА)

Серија: Каталог Галерије САНУ, бр. 137/2016
Одговорни уредници: Душан Оташевић, Зоран Ракић, Ирена Шпадијер

Аутори текстова: Смиља Марјановић-Душанић, Ђорђе Бубало, Милена Давидовић, Татјана Суботин- Голубовић, Ирена Шпадијер, Зоран Ракић


Графички дизајн и техничко уређење: Мирослав Лазић