Шеф изложбеног салона: Рада Маљковић, кустос Тел: (011) 2027-242 Факс: (011) 2027-201 Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија Е-пошта: Galerija.SANU@sanu.ac.rs Радно време Изложбеног салона Галерије, током концертне сезоне, је сваког дана, осим понедељка, од 10 до 21 час, четвртком од 11 до 16 часова. Када се у Галерији не одржавају концерти, изван концертне сезоне, радно време Галерије за посетиоце изложби је сваког дана од 10 до 21 час.

 
 Претходна изложбаОдржана изложбаНаредна изложба
 

Едгар Дега. Тренуци посматрања.

Организатор: Народни музеј у Београду
Галерија Српске академије наука и уметности

15. јул - 5. септембар 2017.
Галерија САНУ

 

Основу изложбе чине радови из Народног музеја у Београду, укупно 29 Дегаових остварења, пре свега цртежа и монотипија. С обзиром на то да су линија и линеарно изражавање за Едгара Дегаа били од суштинског значаја, експонати изложбе Едгар Дега. Тренуци посматрања из Народног музеја упућују посматрача непосредно у средиште уметникове изражајности.

Уз представљање радова на папиру, посетиоци ће моћи да се упознају са Дегаовим истраживањима у области фотографије, што заједно пружа могућност за доживљај његовог јединственог уметничког сензибилитета и за упознавање урбане културе Париза друге половине 19. века.

Настанак, историјат и пут уметничких дела Едгара Дегаа из Народног музеја говори о бурним, често и трагичним историјским збивањима, али пре свега о културној клими која је обележила Европу као и наше друштво. То упућује на одговорност, пре свега према личностима које су својом посвећеношћу и отвореношћу, као и изврсним познавањем и осећајем за праве вредности стварале приватне колекције које се данас чувају у Народном музеју у Београду. Централно место у том смислу припада колекцији Ериха Шломовића, младог Београђанина трагично пострадалог у Другом светском рату, из које потиче највећи број Дегаових дела која чине ову изложбу.

Кроз поставку изложбе Едгар Дега. Тренуци посматрања чији је аутор др Драгана Ковачић, уз коаурке монографског каталога др Миланку Тодић и Јелену Дергенц, могу се пратити драматични процеси модернизације Париза, али и Београда, када се брзина и кретање издвајају, чинећи да читаве представе и однос према окружењу постану крајње нестабилни. Уместо стабилности и трајног доживљаја, искуство живљења у модерном времену бива сведено на тренутак.

Едгар Дега се бавио посматрањем. Издвајајући и конструишући своје тренутке, даровао им је вечност.
Предавања у Галерији САНУ

Призори из модерног живота: Дегаов поглед
Др Драгана Ковачић, Народни музеј у Београду
20. јул у 18 часова

Дега и музика
Др Ивана Медић, Музиколошки институт САНУ
27. јул у 18 часова

Дега између класичног и модерног
Јелена Дергенц, Народном музеј у Београду
10. август у 18 часова

Дега и фотографија
Др Миланка Тодић, Факултет за примењене уметности
24. август у 18 часова

Стручна вођења кроз изложбу
Средом у 13 часова
Четвртком у 17 часова
Најава групне посете са тумачењем изложбе на
eduka@narodnimuzej.rs


Број посетилаца: 33723.