Шеф изложбеног салона: Рада Маљковић, кустос Тел: (011) 2027-242 Факс: (011) 2027-201 Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија Е-пошта: Galerija.SANU@sanu.ac.rs Радно време Изложбеног салона Галерије, током концертне сезоне, је сваког дана, осим понедељка, од 10 до 21 час, четвртком од 11 до 16 часова. Када се у Галерији не одржавају концерти, изван концертне сезоне, радно време Галерије за посетиоце изложби је сваког дана од 10 до 21 час.


СВЕТ СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ (XII–XVII ВЕК)

23. август - 30. септембар 2016. године
Галерија САНУ

 

На репрезентативној изложби која је у Галерији Српске академије наука и уметности отворена од 23. августа до краја септембра представљен je део рукописног наслеђа српског народа од најстаријих, у целини сачуваних, споменика с краја ХII века (<em>Мирослављево јеванђеље</em>) до краја ХVII столећа. Настала на темељима византијске, српска уметност књиге доживела је процват у раздобљу позног средњег века и трајала je све до освита новог доба. Експонати који су изложени потичу из домаћих, а делом и из иностраних колекција, с обзиром на то да је српско рукописно благо расуто по бројним светским библиотекама и манастирима. На изложби су заступљени рукописи писани српскословенским језиком: богослужбене књиге, богато украшене минијатурама, заставицама и иницијалима, теолошка литература и књиге које припадају историји византијске филозофије, разноврсна преводна књижевност, као и примерци са оригиналним књижевним делима старих српских писаца.

Међу изложеним рукописима посебно се истиче пет књига из XIV и XV века које су позајмљене из библиотеке манастира Хиландара. Њихова богата илуминација припада врхунским остварењима књижног украса не само у средњовековној Србији већ и у Византији. Значајан сегмент изложбе чине и рукописи који припадају Архиву Српске академије наука и уметности: <em>Манојлово (Мостарско) јеванђеље</em> (прва трећина XIV века), <em>Паренесис</em> из 1337. године, <em>Куманичко четворојеванђеље</em>, у које су уметнуте четири минијатуре изванредне лепоте, насликане средином XIV столећа, као и препис <em>Рударског законика деспота Стефана Лазаревића</em>, који је осамдесетих година XVI века исписао и илуминирао знаменити калиграф Јован из Кратова.

Посетиоци изложбе имаће прилику да виде и прибор за писање употребљаван у XVI и XVII веку, као и неколико књига опремљених богато окованим корицама које пружају увид и у развитак српског златарства послевизантијског периода.

Аутори изложбе су др Зоран Ракић, историчар уметности и др Ирена Шпадијер, историчар књижевности. Изложбу прати обиман и богато илустрован студијски каталог.


Аутори изложбе: Зоран Ракић, Ирена Шпадијер

Аутори поставке: Зоран Ракић, Ирена Шпадијер, Озарија Марковић Лашић

Број посетилаца: 30 633

<strong>Публикација: </strong>
<em>СВЕТ СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ (од XII до XVII ВЕКА)</em>

Серија: Каталог Галерије САНУ, бр. 137/2016
Одговорни уредници: Душан Оташевић, Зоран Ракић, Ирена Шпадијер

Аутори текстова: Смиља Марјановић-Душанић, Ђорђе Бубало, Милена Давидовић, Татјана Суботин- Голубовић, Ирена Шпадијер, Зоран Ракић


Графички дизајн и техничко уређење: Мирослав Лазић