Шеф изложбеног салона: Рада Маљковић, кустос Тел: (011) 2027-242 Факс: (011) 2027-201 Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија Е-пошта: Galerija.SANU@sanu.ac.rs Радно време Изложбеног салона Галерије, током концертне сезоне, је сваког дана, осим понедељка, од 10 до 21 час, четвртком од 11 до 16 часова. Када се у Галерији не одржавају концерти, изван концертне сезоне, радно време Галерије за посетиоце изложби је сваког дана од 10 до 21 час.


ДАКЛЕ, ВИ СТЕ ТАЈ УРОШ ПРЕДИЋ?

Аутор: Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности, Народни музеј Зрењанин
Организатор: Народни музеј Зрењанин и Српска академија наука и уметности

14. март -15. април 2018. године
Галерија САНУ

 

<strong>Изложба из фонда Народног музеја Зрењанин поводом 160 година од рођења сликара</strong>

Изложба је реализована поводом 160 година од рођења Уроша Предића и премијерно је била постављена у Народном музеју Зрењанин од 7. децамбра 2017. до 28. фебруара 2018. године, с обзиром на то да ова установа једина у Србији чува вредан легат нашег великог сликара и академика.

Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински Народни музеј доспео је готово целокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу коју чине дела Уроша Предића (слике, цртежи, студије), као и вајарски и цртачки радови других аутора који су представљали овог уметника. Такође, на поставци ће бити изложени лични предмети, намештај, фотографије, посетнице, разгледнице, писма, ордење, дневник, сликарски реквизити и материјал, каталози, књиге, часописи...

Први пут након пресељења у Зрењанин 1954. године, атеље Уроша Предића се, овим гостовањем у Галерији САНУ, сада враћа у Београд и пред београдску публику.

Живот и стваралаштво Уроша Предића ће бити приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године. Такође ће посебно бити истакнут Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, али и посебно са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином. Богата сачувана коресподенција нам омогућава да сагледамо и контакте које је имао са савременицима, истакнутим појединцима из политичког, културног, привредног и верског живота. На изложби ће бити представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година, као и недовршена слика <em>Каменовање Св. Стефана</em> која се сматра његовим последњим делом. По први пут биће приказани цртежи по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена. Једна од најпознатијих Предићевих слика <em>Визија у облацима</em> заузеће посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима. На изложби ће бити представљен и гимназијски цртеж који је урадио Михајло Пупин, Урошев пријатељ још од раних школских дана. Посебан сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, те контактима са пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему.

Изложба у Галерији САНУ ће за разлику од зрењанинске поставке бити допуњена и са три портрета у власништву Уметничке збирке САНУ (<em>Марко Мурат, Ксенија Атанасијевић и Вука Велимировић</em>), <em>Портретом Михајла Пупина</em> који припада Српској православној црквеној општини Идвор, те чувеном сликом <em>Косовка девојка</em>, у власништву Музеја града Београда коју београдска публика поново има прилике да види након дужег времена.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Републике Србије и компанија Гомекс. У току трајања изложбе биће организована предавања као и стручна вођења.