Вести из 2007. године
 

Делегација Румунске академије (РА) у САНУ

На позив Српске академије наука и уметности, у Београду од 28. до 31. маја 2007. борави делегација Румунске академије у саставу: академик Јонел Хајдук, председник, академик Мариус Сала, потпредседник и академик Паун Јон Отиман, генерални секретар.

Делегацију је данас примио председник САНУ академик Никола Хајдин са члановима Извршног одбора Председништва и секретарима Академијиних одељења. У разговорима су разматрани и дефинисани модалитети будуће сарадње на билатералном нивоу и усвојен Тематски план сарадње РА и САНУ за период 2007-2009. године. Планом су обухваћена 22 истраживачка пројекта из области природних, техничких, хуманистичких и историјских наука.

Посебна пажња посвећена је улози две академије у унапређивању регионалне сарадње међу академијама наука земаља западног Балкана, односно јужне и југоисточне Европе, као и њиховом учешћу у међународним пројектима којe финансира Европска комисија у оквиру 7. циклуса научних истраживања FP7.

Након разговора, академик Никола Хајдин и академик Јонел Хајдук свечано су потписали Споразум и Протокол о научној сарадњи Румунске академије и Српске академије наука и уметности. С обзиром да је Румунија 1. јануара 2007. примљена у чланство Европске уније, сарадња са Румунском академијом наука допринеће већем учешћу српских научника и истраживача у пројектима Европске уније, што ће се, свакако, одразити на бржи технолошки развoј и афирмацију наших научних институција.

Разговорима у САНУ и свечаној церемонији потписивања присуствовао је господин Aлесандру Мурешан, саветник Румунске амбасаде у Београду и заменик шефа мисије.

Програмом боравка предвиђена је посета румунске делегације Огранку САНУ у Новом Саду и Матици српској. Посебна пажња ће бити посвећена посети Филолошком факултету у Београду и разговору са професорима и студентима Групе за румунски језик. Неговање традиције изучавања румунског језика на Филолошком факултету у Београду значајно је јер у Банату, са једне и са друге стране међународне границе Румуније и Србије, живи бројна популација српске односно румунске националне мањине, које уживају сва права гарантована међународним актима.

Данашње потписивање Протокола јасан је доказ да се свеукупни односи Румуније и Србије развијају и унапређују и да ће, без обзира на различите термине пријема у ЕУ, допринети равномерном и одрживом регионалном развоју.

 

 

PlanPlus