Вести из 2007. године
 

Учешће делегације САНУ на 81. скупу Међународне уније академија IUA/UAI

У Ослу је од 1. до 6. јуна 2007. године одржан 81. скуп Међународне уније академија (IUA), на коме су учествовали, као делегати САНУ, академик Драгослав Маринковић и дописни члан Љубомир Максимовић.

Српска краљевска академија је један од оснивача ове Уније, установљене 1919/1920. године.

Током шест дана трајања скупа делегација је активно учествовала у раду низа сесија, заседању комисија (за предлоге у вези са избором и за одобрење нових пројеката) и имала сусрете са бројним делегатима у вези са доношењем важних одлука о даљем раду ове Уније академија. За новог председника Бироа IUA изабран је, за следеће три године, делегат Мађарске академије наука академик Миклош Марот. Наредни скуп Међународне уније академија биће одржан у седишту Уније у Бриселу, крајем маја 2008. године.

Током заседања уочено је да би се САНУ могла повезати са три постојећа пројекта чланица Међународне уније академија, који се односе на упоредно проучавање европске средњовековне књижевности, на пописивање споменика монументалног сликарства византијског света и на израду корпуса античких ваза. Комисије за нове пројекте ће до следећег заседања Уније прихватати и нове предлоге.

Током бројних разговора које је делегација обавила могло се закључити да је САНУ веома цењена у кругу делегата академија из целог света који су били присутни на овом скупу. Пријатном утиску допринела је и брига наше амбасаде у Ослу, која је све време била у контакту са делегатима наше Академије.

 

 

PlanPlus