Вести из 2008. године
 

Делегација Универзитета у посети САНУ

На позив председника САНУ академика Николе Хајдина, ректор Универзитета у Београду проф. др Бранко Ковачевић са сарадницима, посетио је Академију 11. јануара 2008. године. У разговорима су учествовали академик Никола Тасић, потпредседник САНУ и академик Димитрије Стефановић, генерални секретар САНУ и проректори Универзитета проф. др Неда Бокан и проф. др Бранко Медојевић.

Две делегације изразиле су задовољство досадашњом сарадњом и исказале обострани интерес да се она убудуће унапреди у циљу развоја и афирмације науке и њеном бржем интегрисању у светске токове. Предложено је да се сарадња одвија у оквиру заједничких научних пројеката са којима би се конкурисало за средства европских фондова, организације заједничких научних скупова, штампање заједничких публикација и учешће у организацији докторских студија, као и подршка Академије у образовном процесу и едукацији кадрова. Две институције предложиће у процесу измена Закона о високом образовању да се пензионисаним професорима Универзитета омогући учешће у организацији докторских студија. Важну улогу у реализацији сарадње две институције има Мешовито тело који су САНУ и Универзитет у Београду формирали пре три године, а које се састоји од по три представника из сваке институције.

Председник Никола Хајдин именован је за члана Почасног одбора за обележавање 200 година од оснивања Универзитета. Овај јубилеј биће обележен низом манифестација у оквиру којих ће се крајем септембра 2008. године одржати Светска ректорска конференција. Академија ће пружити пуну подршку Универзитету у обележавању овог јубилеја.

 

 

PlanPlus