Вести из 2008. године
 

Делегација САНУ на састанку CEEN у Софији

Делегација САНУ у саставу, председник академик Никола Хајдин, потпредседник академик Љубисав Ракић и дописни члан Часлав Оцић учествовала је на 10. скупу академија земаља централне и југоисточне Европе (CEEN) у Софији од 04. до 06. априла. Главна тема била је регионална компетитивност у области науке и образовања. У првом делу скупа било је речи о компететивности у науци и образовању земаља југоисточне Европе.

На скупу, у чијој организацији су, поред домаћина Бугарске академије наука, учествовали и Балкански политички клуб и Европска академија наука и уметности, сумирана је и билатерална сарадња.

Поједини пројекти за које је процењено да су од интереса за регион биће уграђени у регионалне, напоменуо је академик Ракић. Као посебно интересантне истакао је оне пројекте који се тичу заштите околине, енергије, демографске проблеме, здравствену заштиту, природна богатстава, заштиту културних добара и националних наука.

Скуп CEEN-а, који је основан пре 10 година, био је прилика да се посебно састану и представници академија наука југоисточне Европе и да се размене идеје о пројектима на којима раде, као и њихово учешће у оквиру других асоцијација у којима партиципирају, попут CEEN-а и академија црноморског региона.

Такође, на скупу је било речи и о могућој сарадњи са академијама земаља Европске уније у оквиру интеракадемијског пројекта, рекао је академик Ракић. Он је оценио да је позиција САНУ, која је у CEEN укључена од 2001. године последњих пет година врло активна и добра.

 

 

PlanPlus