Вести из 2008. године
 

Учешће делегације САНУ на Генералној скупштини Асоцијације европских академија ( ALLEA) у Мадриду 16-18 априла 2008. године

У Мадриду ће се од 16. до 18. априла одржати редовнa годишња Генерална скупштина Асоцијације свих европских академија ( ALLEA).
Генерална скупштина ће се одржати у Институту Шпаније и отвориће је ЊКВ шпанска краљица Софија уз видео обраћање европског комесара за науку Јанеза Поточника.
Српска академија наука и уметности је члан ове престижне асоцијације и њу ће у Мадриду представљати председник САНУ, академик Никола Хајдин и дописни члан Љубомир Максимовић који ће учествовати у раду Прве сесије посвећене историји, култури и животној средини.
На четири предвиђене сесије академици из свих европских земаља расправљаће о историји, култури, улози ALLEA-е у европском истраживачком подручју, учешћу хуманистичких и друштвених наука у европском истраживачком подручју, потенцијалу истраживачког кадра, а биће презентована и два извештаја Комитета ALLEA-е у вези са науком и етиком и интелектуалном својином.
Статус САНУ у овој престижној Асоцијацији је мировао током деведесетих година, да би био поново активиран на Генералној скупштини, одржаној марта месеца 2004. године у Бриселу.
Српској науци су овим чином отворена врата за сарадњу са свим европским академијама што подразумева размену истраживача и научника и њихов рад у европским лабораторијама и истраживачким центрима.

 

 

PlanPlus