Вести из 2008. године
 

Тим за дигитализацију САНУ

Почетком године уз помоћ Министарства културе Републике Србије купљена су два уређаја за дигитализацију у Српској академији наука и уметности чиме су се коначно стекли услови да се библиотечка и архивска грађа Академије нађе у дигиталном облику. Купљен је скенер за микрофилмове KODAK 2400DSV-E са пратећом опремом и систем за скенирање књига ATIZ BookDrive DIY са фотоапаратима CANON EOS Digital Rebel Xti са пратећом опремом. Поред ових уређаја Тим за дигитализацију располаже и са А3 flatbed скенером EPSON GT-15000.

После завршене обуке на KODAK-у и ATIZ-у тим је започео са дигитализацијом грађе. Тим је за два месеца рада скенирао и обрадио преко 3000 хиљаде страница књижне и микрофилмоване грађе. Такође паралелно са основним послом тим помаже и другим службама и академицима. Тачније поред скенирања и обраде слика радили су се и следећи послови: фотографисање, израда плаката и осталог штампаног материјала за изложбу у галерији, израда презенетација, израда логоа, итд.

Тим за дигитализацију САНУ је на почетку свога рада, тако да заокруживање целог процеса рада тима тек предстоји. У плану је да се набави још опреме, пре свега за дигитализацију видео и аудио грађе, затим да се повећа број запослених у тиму и оно нај важније да се набави одговарајућа база података, која би надаље била претражива и преко Интернета.

 

 

PlanPlus