Вести из 2008. године
 

Учешће делегације САНУ на редовном састанку CEEN-а

У Подгорици се 10. и 11. октобра 2008. године одржава редовни састанак Мреже академија наука централне и источне Европе (Central and East European Network - CEEN).
Српску академију наука и уметности на састанку представљају председник САНУ, академик Никола Хајдин и потпредседник САНУ, академик Љубисав Ракић.
Састанак ће отворити и у његовом раду учествовати, премијер Црне Горе Мило Ђукановић, који је уједно и покровитељ скупа.
На састанку који носи назив „Улога националних Академија у 21 веку” биће разматране теме које су од кључног значаја за одржив и равномеран развој друштва који треба да буде вођен развојем науке и културе. Представници академија региона имаће излагања на теме као што су : Академије и друштво, Академије и изузетност, Акаденије и млади, Академије и политика, Интегритет академија.
На крају састанка предвиђено је усвајање Подгоричке декларације.
Организатори овогодишњег састанка су : Интеракадемски панел, Европска академија наука и уметности, Одељење за југоисточну Европу Светске академије уметности и наука, ЦЕЕН, Интеракадемијски савет југиоисточне Еропе и Црногорска академија наука и уметности.
Чланство CEEN-a чине националне академије из Албаније, Азербејџана, Аустрије, Бугарске, Грузије, Грчке, Естоније, Јерменије, Мађарске, Латвије, Литваније, Македоније, Молдавије, Пољске, Румуније, Русије, Србије, Словеније, Словачке, Турске, Узбекистана Хрватске, Црне Горе и Чешке Републике.

 

 

PlanPlus