Вести из 2008. године
 

ВИНЧА – праисторијска метропола

Аутентичну изложбу реализовану сарадњом Филозофског факултета Универзитета у Београду, Народног музеја у Београду, Музеја града Београда и Српске академије наука и уметности за првих седам дана је видело скоро 10 000 посетилаца.
Захваљујући изложби Винча - праисторијска метропола посетиоци, после више од две деценије паузе, имају прилику да упознају и осете Винчу у свој њеној величини и комплексности, да схате њен изузетан значај и у исто време буду анимирани да наставе причу о прадавним становницима ових простора.
Упознајући се са врхунским уметничким дометима винчанске културе, сто година дугим историјатом археолошких истраживања локалитета Винча и свакодневним животом у метополи надомак Београда посетиоци су у прилици да сагледају сву раскош давно минуле епохе али и труд српских археолога и генерација које баштине простор на коме су Винчанци живели. Изложба је реализована са жељом да подсети, заинтересује и информише посетиоце инспиришући их да воле, проучавају и чувају овај непроцењиви драгуљ европске цивилизације

 

 

PlanPlus