Вести из 2009. године
 

Директор CERN-а борави у Београду

Сусрет са директором CERN-а и предавање у САНУ
Председник САНУ академик Никола Хајдин, са потпредседником академиком Љубисавом Ракићем и генералним секретаром академиком Димитријем Стефановићем састао се са генералним директором Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN) проф. др Ролфом-Дитер Хојером (Rolf-Dieter Heuer) у петак 08. маја 2009. године, у Салону клуба САНУ. Састанку су присуствовали ректор БУ проф. Др Бранко Ковачевић и чланови Комисије за CERN Министарства за науку и технолошки развој проф. др Петар Аџић, проф. др Мирослав Весковић, проф. др Александар Белић, проф. др Драган Поповић и проф. др Ђорђе Шијачки.
Србија је прошле јесени поднела захтев за кандидатуру за чланство у овој престижној научној институцији и у марту доставила савету CERN-а извештај о стању науке и економије, а нарочито физике у Србији. Тиме је завршен први корак на путу ка чланству. Министар Ђелић ће са проф. Хојером разговарати о следећим корацима и јачању сарадње наших истраживача са најпознатијом европском научном институцијом.
Новопостављени генерални директор CERN- је у својој првој званичној посети Србији обишао и Институт за нуклеарне науке «Винча» и Институт за физику у Земуну. Такође је одржао предавање на тему
„CERN: Експерименти на великом хадронском сударачу“ у свечаној сали Српске академије наука и уметности.

 

 

PlanPlus