Вести из 2009. године
 

Aкадемик Михаило Ђурић добитник међународне награде "Prof. Luigi Tartufari"

Српска академија наука и уметности добила је, 12. маја 2009. године обавештење од угледне Национална академија наука Републике Италије (ACCADEMIA NAZIONALE DEI LINCEI) допис којим је званично обавештена да је академик Михаило Ђурић добитник међународне награде "Prof. Luigi Tartufari" за допринос филозофским и правним наукама..
За међународни распис, који је Национална академија наука Републике Италије упутила САНУ прошле године, одлучено је, на предлог Одељења друштвених наука да предложени кандидат буде академик Михаило Ђурић.
У образложењу које је САНУ доставила италијанској академији наглашен је изузетно велики допринос академика Ђурића на пољу филозофије и права. Одељење друштвених наука је у образложењу навело да су на његов рад утицали специфични услови после Другог светског рата, дуга и уважена породична традиције као и ангажовање на факултету. Такође, достављен је и приказ три књиге академика Михаила Ђурића:
1. Mythos, Wissenschaft, Ideologie, Amsterdam, Rodopi, 1979.
2. Nietzsche und die Metaphysik, Berlin-New York, Walter de Gruyter, 1985.
3. O potrebi filozofije danas, Novi Sad, Prometej, 1999 (On the Need for Philosophy Today: The Philosophy between East and West ).

Награда која носи назив "Prof. Luigi Tartufari" додељује се за економију, право, филозофију, филологију и историју. Награде се додељују италијанским и страним научницима а о избору одлучује петочлана комисија.
Национална академија наука Републике Италије расписала је у исто време и међународни конкурс за медицинске науке, механику, математику и физику.

Награда за филозофију заслужено је припала академику Михаилу Ђурићу који је у својој изузетно успешној каријери поред професорских обавеза на Правном факултету објавио велики број књига на српском и немачком језику.

 

 

PlanPlus