Вести из 2009. године
 

Председник САНУ примио делегацију из Дубне

Председник САНУ академик Никола Хајдин примио је делегацију Обједињеног института за нуклеарна истраживања, Дубна, у саставу: проф. Ј. Ц. Оганесјан, руководилац Лабораторије за нуклеарне реакције Фљоров, М. Иткис, заменик директора Института и Д. Камањин. Разговорима у САНУ присуствовали су: академик Љубиша Ракић, потпредседник, академик Зоран Максимовић, секретар Одељења за математику, физику и гео-науке, дописни члан Ђорђе Шијачки, проф. др Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду, проф. др Мирослав Весковић, помоћник министра за науку и технолошки развој, др Драган Поповић, директор Института за физику, др Александар Добросављевић, директор Лабораторије за физику Института Винча, др Небојша Нешковић, директор Акцелераторске групе Института Винча и госпођа Љиљана Д. Тодоровић, шеф Службе за међународну сарадњу САНУ.

Обједињени институт за нуклеарна истраживања основан је 1956. године у Москви, са седиштем у Дубни (120 км од Москве), као сродни институт CERN-у кога су 1954. године основале земље западне Европе. У свом саставу има 8 лабораторија и универзитетски центар, које око себе окупљају 5.500 истраживача из 18 земаља чланица. У саставу Института су земље бившег СССР, као и Кина, Бугарска, Чешка, Пољска, Румунија, Словачка, али и еминентни научници из CERN-a, UNESCO-a, Француске, Италије и САД.

Споразум о сарадњи између Обједињеног института за нуклеарна истраживања и Републике Србије потписан је 2007. године. Делегација Института у посети је Београду у циљу активирања овог Споразума који се односи на дефинисање сарадње између Института у Дубни и појединих института из Србије, пре свега оних који се баве истраживањима у области нуклеарне физике.

 

 

PlanPlus