Вести из 2009. године
 

Одржавање Другог међународног скупа Академија Медитерана Рим, 12-14 октобар 2009. године

У организацији Мреже академија Медитерана и Националне академије dei Lincei у Риму се од 12 до 14 октобра одржава Други међународни скуп академија Медитерана.
На позив Националне академије Италије dei Lincei међународном скупу, у име САНУ, присуствоваће академик Љубисав Ракић, потпредседник САНУ.
Основна тема конференције је НАУКА И ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ У МЕДИТЕРАНСКОМ РЕГИОНУ, која ће се одвијати у три паралелне сесије: 1. генетске болести, 2. генетски и животни фактори који узрокују хроничне болести и 3. епидемија инфекција и болести у настајању.
Медитеран представља специфичну регију која се по својим климатским, животним и другим факторима издваја и која је, са становишта историје и географије представљала регију посебног значаја.
САНУ има активну улогу у мрежи академија Медитерана и поред чињенице да, географски посматрано не излази на море али историјски гледано увек је представљала један од значајних фактора у овом региону. САНУ настоји да се на нивоу науке и технолошког развоја повеже са земљама овог региона у циљу унапређења науке сарадњом са развијеним земљама али и да пласира своја достигнућа земљама Медитеранског региона које нису довољно развијене.

 

 

PlanPlus