Вести из 2010. године
 

Дигитална ризница Хиландара

Задужбина Светог манастира Хиландара, компанија Телеком Србија и Одбор за Хиландар САНУ представилe су у Српској академији наука и уметности пројекат „Дигитална ризница Хиландара“ који представља део настојања да се богато културно наслеђе Хиландара сачува у електронској форми и учини доступним научној и широј јавности.

Подршка компаније Телеком Србија у виду информатичке и телекомуникационе опреме за манастир Хиландар и његову задужбину, дала је нови подстрек пројекту дигитализације хиландарског блага, започетом пре разорног пожара 2004. године. На тај начин, обезбеђени су кључни технички предуслови за формирање, складиштење и коришћење будуће дигиталне ризнице манастира Хиландара.

„Захваљујући подршци Телекома Србија, трајно ће бити сачувано ово духовно и културно благо највишег реда, уписано у листу светске баштине. Када већ говоримо о очувању, морамо указати и на обнову Хиландара, чији је дигитализација интегрални део.. Од понедељка покрећемо националну кампању – апел у виду прикупљања донација путем SMS порука и фиксног броја. Акција је покренута са благословом СПЦ“, рекао је Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара

Генерални директор Телекома Србија, Бранко Радујко, рекао је да је компанији била посебна част да учествује у историјском подухвату обнове манастира Хиландара и дигитализацији баштине. Он је изразио очекивање да ће то бити подстицај осталој пословној јавности да допринесе истим настојањима.

У име Хиландара, први епитроп манастира, јеромонах Серафим, уручио је Бранку Радујку захвалницу за компанију Телеком Србија због доприноса обнови манастира.

Генерални секретар САНУ академик Димитрије Стефановић, поздравио је представнике медија, захвалио се Телекому Србија, Задужбини и свим учесницима у проејкту на преданом раду поручивши да млади треба да преузму бригу о баштини јер на тај начин граде своју будућност.

На конференцији је представљен и део досадашњих резултата дигитализације ризнице манастира Хиландара, изложбом репродукција одабраних средњовековних повеља са описима и електронског српскословенског писма „Хиландарски устав“ аутора Зорана Костића. У току је припрема монографије о српским владарским повељама које се чувају у Хиландару, и која ће садржати рашчитан српскословенски текст, нови превод на савремени српски језик, регистре топонима, личних имена и одговарајуће карте. У том пројекту, којим руководи др Мирјана Живојиновић, дописни члан САНУ и председник Хиландарског одбора САНУ, као стручни сарадници учествују професор Томислав Јовановић и мр Виктор Савић, истраживач сарадник Института за српски језик САНУ.

 

 

PlanPlus