Вести из 2010. године
 

Састанак са амбасадором Шпаније у Србији Њ.Е. господином Ињиго де Паласио Еспањом

Председник Српске академије наука и уметности академик Никола Хајдин и генерални секретар академик Димитрије Стефановић, примили су амбасадора Шпаније у Београду господина Ињиго де Паласио Еспању (Iňigo de PALACIO ESPAŇA).
На почетку разговора домаћини су честитали избор Краљевине Шпаније за председавајућег ЕУ, изразивши наду да ће током свог мандата Шпанија учинити све да Савет министара ЕУ донесе одлуку о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању Србије.
Господин амбасадор укратко је изложио основне задатке ЕУ током председавања Шпаније, као што су: реализација Споразума из Лисабона, превазилажење економске кризе, имплементација грађана Европе у 21. веку, што подразумева разматрање положаја жена у односу на мушкарце, права деце, личне слободе, људска права и др.
Да би Србија, која је 22. децембра 2009. године аплицирала за статус придруженог члана ЕУ, то и постала, потребно је да свих 27 земаља чланица дају сагласност. До јуна месеца када ће се одржати Савет министара ЕУ и разматрати ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању, Србија је дужна да одговори на 2.500 питања, и на основу тога ће се доносити одлука.
Домаћини су изразили жељу за успостављањем сарадње са Институтом Шпаније који обједињује академије из различитих области. Да би се сарадња успоставила потребно је дефинисати одређене научне области и у складу са тим наћи одговарајућег партнера академији у Шпанији.

 

 

PlanPlus