Вести из 2010. године
 

Галерија САНУ уводи стандарде приступачности

Галерија САНУ у сарадњи са Центром за развој инклузивног друштва израдила је експертизу приступачности галеријског простора у Кнез Михаиловој 35. Писмом о намерама потврђена је решеност и друштвена одговорност САНУ да се особама са инвалидитетом омогући апсолутни приступ и коришћење садржаја и програма Галерије у циљу решавања озбиљног друштвеног проблема, а то је укључивање особа са инвалидитетом у нормалне животне и радне токове.

Галерија Српске академије наука и уметности слови за једну од најбољих и најпосећенијих галерија у Србији. Резултати су постигнути захваљујући раду запослених у Галерији, Савету Галерије и руководству САНУ.

Да би се остварили још бољи резултати Галерија САНУ је иницирала пројекат увођења техничке опреме која би унапредила однос са публиком и омогућила особама са инвалидитетом да буду редовни посетиоци Галерије и да несметано могу да перцепирају све садржаје и програме које Галерија САНУ реализује.

По угледу на најбоље светске галерије неопходно је остварити бољи контакт са публиком, односно омогућити посетиоцима Галерије САНУ да се на најадекватнији начин упознају са изложеним делима и радом галерије коришћењем савремене технологије који представљају аудио водичи са снимљеним подацима о изложеним експонатима.

Аудио водичи имају вишенамсенску улогу јер поред едукативне значајно доприносе и подизању угледа Галерије а самим тим и Академије као институције која доказује да је спремна да прати савремене токове.

Центар за развој инклузивног друштва, ЦРИД, као организација која се залаже за стварање предуслова за инклузивно друштво, са акцентом на активно укључивање особа са инвалидитетом у све друштвене токове, позитивно оцењује иницијативу САНУ и позива све институције културе у држави да следе овај пример.

Такође, потписници Писма о намерама, САНУ и ЦРИД, позивају друштвено одговорне компаније да финансијски подрже овакве иницијативе и тиме омогуће приступ садржајима особама које имају различите типове инвалидитета.

 

 

PlanPlus