Вести из 2010. године
 

Велико признање за српску науку и грађевинарство

У Кини је објављена монографија под насловом ``Филозофија пројектовања мостова у Америци и Европи``. У богато илустрованој монографији, аутора Ванг Јинг Линга и Зонг Ју Бијана приказанo је 300 радова 43 одабрана, најутицајнија и најзначајнија конструктора америчких и европских мостова у последњих двеста година.
У овом елитном друштву нашла су се и два конструктора мостова из Србије академик Никола Хајдин и Илија Стојадиновић.
Рад наших истакнутих конструктора представљен је кроз њихове најзначајније и иновативне радове. Илија Стојадиновић представљен је конструкцијским решењима мостова на Пагу, Крку и у Шибенику. Никола Хајдин, академик представљен је иновативним конструкцијским решењима мостова Орашје, Слобода у Новом Саду, железничког моста преко Саве и моста у Плоцком, Пољска.

Највећа достигнућа у мостоградњи представљена су кроз конструкторе и њихове радове. Наглашена је, како је сам аутор у предговору рекао, мудрост конструктора, еволуциони развој мостоградње уз употребу различитих решења условљених конфигурацијом терена, новим материјалима и генијалношћу конструктора.

Ово велико признање за српску науку и грађевинарство истиче чињеница да долази из најмногољудније земље света која доживљава економски и привредни процват заузимајући водећу улогу на светској сцени.

 

 

PlanPlus