Вести из 2010. године
 

Разговори са академиком Рајком Кузмановићем, председником Академије наука и умјетности Републике Српске

Председник Српске академије наука и уметности академик Никола Хајдин примио је академика Рајка Кузмановића, председника АНУРС и председника Републике Српске. Разговорима су присуствовали академик Љубиша Ракић, потпредседник, академик Никола Тасић, потпредседник, академик Димитрије Стефановић, генерални секретар. Представници две академије разговарали су о унапређењу будуће сарадње.

Председник Кузмановић обавестио је присутне о активностима АНУРС, истакавши да је у завршној фази изградња зграде Академије, чије се свечано отварање планира за крај августа и почетак септембра о.г. На ову свечаност позвао је чланове Извршног одбора Председништва САНУ, а позиве ће упутити и представницима многих европских академија.

АНУРС планира оснивање 4 института: за језик и књижевност, за историју, за технологију савремених материјала и за пољопривреду. У завршној фази је оснивање Института за језик и књижевност и Института за историју. Председник Кузмановић замолио је подршку наше Академије у развоју ових института.

Ова Академија планира одржавање научног скупа „Развој уставности и државности БиХ и Републике Српске“. Скуп ће се одржати на јесен 2010. године и очекује се учешће представника САНУ.

Међународна сарадња је један од главних приоритета АНУРС, која се одвија кроз учешће Академије у међународним асоцијацијама, пре свега на европском и регионалном нивоу, али и кроз билатералне споразуме о научној сарадњи. АНУРС недавно је потписала Протокол о сарадњи са Словеначком академијом наука и уметности. Сарадња између Академије наука и умјетности БиХ и Хрватске академије знаности и умјетности није институционализована, већ се одвија путем индивидуалних контаката академика.

Председник Кузмановић позвао је чланове ИОП САНУ у званичну посету Академији током маја 2010. године и уједно прихватио позив академика Димитрија Стефановића да посети Матицу српску у Новом Саду.

 

 

PlanPlus