Вести из 2010. године
 

Посета делегације Кинеске академије друштвених наука

У периоду од 22. до 25. априла 2010. године, у посети Српској академији наука и уметности боравила је висока делегација Кинеске академије друштвених наука, у саставу: проф. Ли Шенминг, потпредседник КАДН, проф. Џанг Шухуа, заменик генералног директора и виши научни сарадник Центра за документацију и информације, проф. Џанг Јоујун, заменик генералног директора и виши научни сарадник Бироа за међународну сарадњу КАДН, проф. Луо Вендунг, виши научни сарадник Академије за марксизам КАДН, проф. Сјин Сјангјанг, виши научни сарадник Академије за марксизам КАДН и господин Мао Шуо, сарадник Бироа за међународну сарадњу КАДН.
Посета је договорена у циљу унапређења међуакадемијске сарадње. Разговори у САНУ одржани су 22. априла 2010. године, а госте су примили чланови Извршног одбора: академик Никола Хајдин, председник САНУ, академик Љубиша Ракић, потпредседник и академик Димитрије Стефановић, генерални секретар. Разговорима су, у име Одељења друштвених наука, присуствовали академик Војислав Становчић, секретар Одељења, дописни члан Часлав Оцић и дописни члан Данило Баста, а у име Амбасаде НР Кине у Београду, госпођа Хуа Јафанг, отправник послова, господин Љу Јонгхонг, аташе за културу, и господин Ли Шаотао, саветник за културу.
У разговорима је изражено обострано задовољство досадашњом сарадњом и истакнуто узајамно поштовање које постоји између кинеског и српског народа. Домаћини су посебно истакли импресиван економски развој Кине током протекле деценије, као и улогу коју она данас има у међународној заједници.
Проф. Ли је рекао да у Кини постоји добра усклађеност између природних и друштвених наука, те да научници природног усмерења веома добро разумеју тамошње друштвене токове и појаве. Три су догађаја на које треба обратити посебну пажњу ради бољег разумевања збивања у 20. веку: Октобарска револуција 1917. године, социјалистичка изградња после II светског рата и распад СССР-а и Источног блока, као и СФРЈ крајем 20. века. Потребно је историју правилно разумети и протумачити, како би се боље планирала будућност.
Резултати истраживања КАДН представљају основ за креирање стратегије развоја земље. Постоји око 20 тема у оквиру којих се обављају истраживања: економија, историографија, финансије, међународни односи, књижевност и др. а пројекте дефинише посебна државна комисија. Такође, Академија остварује сарадњу и културну размену са Европском унијом, а има и заједничке пројекте са другим академијама (у области екологије, истраживања климатских промена и др.).
Проф. Ли Шенминг позвао је српске истраживаче да посећују Кину у оквиру Споразума о сарадњи САНУ и КАДН. Такође, обострано је изражена спремност за организацију заједничких научних скупова.

 

 

PlanPlus