Вести из 2010. године
 

Посета председника Словеначке академије наука и уметности

Београд, 6-7. мај 2010.године

На позив Српске академије наука и уметности у Београду је боравио 6. и 7. маја 2010. године проф. др Јоже Тронтељ, председник Словеначке академије наука и уметности. Проф. Тронтељ је редовни професор неурологије на Медицинском факултету у Љубљани, аутор и коаутор око 150 чланака и аутор две књиге из области електромиографије и физиолошке основе неуролошких поремећаја. Председник је Словеначке академије наука и уметности од 2008. године, председавајући Националног комитета за етику Словеније и делегат у Сталном комитету за биоетику при Савету Европе.

У Српској академији наука и уметности одржани су разговори са члановима Извршног одбора и представницима одељења САНУ. Разговорима су присуствовали академик Никола Хајдин, председник, академик Љубисав Ракић, потпредседник, академик Никола Тасић, потпредседник, академик Димитрије Стефановић, генерални секретар, академик Зоран Максимовић, секретар Одељења за математику, физику и гео-науке, академик Петар Миљанић, секретар Одељења техничких наука, академик Војислав Становчић, секретар Одељења друштвених наука, академик Драгослав Маринковић, заменик секретара Одељења хемијских и биолошких наука и почасни председник Биоетичког комитета, дописни члан Предраг Пипер, заменик секретара Одељења језика и књижевности, академик Љубомир Максимовић, заменик секретара Одељења историјских наука и госпођа Јадранка Штурм Коцјан, заменик амбасадора Републике Словеније у Београду.

Присутни чланови САНУ информисали су госта о некадашњој сарадњи две академије која се одвијала у готово свим областима истраживања. Основ за сарадњу могуће је наћи у активностима и раду Одбора за српски језик у поређењу са другим језицима, којим руководи дописни члан Предраг Пипер, као и Међуакадемијског одбора за истраживање положаја мањина, којим руководи академик Војислав Становчић. Међуинституционална сарадња коју реализују институти САНУ са колегама из Словеније (Етнографски, Балканолошки, Музиколошки) може бити основ за усклађивање заједничких пројеката две академије са циљем да се тематски план током времена унапређује и другим пројектима. Регионална сарадња у којој учествују две академије (CEEN, GID) даје могућности за разматрање општих тема од интереса за развој друштва у региону, као и формулисање заједничких пројеката са којима би се конкурисало код европских фондова.

Председник Тронтељ са задовољством је прихватио предлоге и сугестије српске стране истакавши да у Словеначкој академији наука и уметности постоји спремност да се сарадња две академије обнови и институционализује потписивањем Споразума о научној сарадњи, чије би тежиште било на реализацији конкретних пројеката. Преко свог Центра за научни рад САЗУ ће мобилисати своје чланове да доставе конкретне предлоге за сарадњу. У разговорима је било речи и о оснивању Академије младих. САЗУ не подржава ову идеју али сагласна је са предлогом да младе талентоване истраживаче треба подржавати и афирмисати кроз организовање центара при академијама за едукацију младих.

У оквиру програма боравка у Београду председник Јоже Тронтељ посетио је, заједно са потпредседником академиком Љубишом Ракићем, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и у Академији одржао предавање на тему „Улога европске академије у образовању, науци и етици“.

 

 

PlanPlus