Вести из 2010. године
 

Посета проф. Јаромира ПАСТОРЕКА председника Словачке академије наука

Београд, 12-14. мај 2010. године
На позив Српске академије наука и уметности у Београду је боравио од 12. до 14. маја 2010. године проф. Јаромир Пасторек (Jaromir Pastorek) председник Словачке академије наука.
Званичном сусртеу у САНУ присуствовали су академик Никола Хајдин, председник, академик Љубисав Ракић, потпредседник, академик Никола Тасић, потпредседник, академик Димитрије Стефановић, генерални секретар, академик Зоран Максимовић, секретар Одељења за математику, физику и гео-науке, академик Петар Миљанић, секретар Одељења техничких наука, академик Веселинка Шушић, секретар Одељења медицинских наука, академик Предраг Палавестра, секретар Одељења језика и књижевности, академик Војислав Становчић, секретар Одељења друштвених наука, академик Љубомир Максимовић, заменик секретара Одељења историјских наука. Разговорима су такође присуствовале др Габријела Килианова, директор Етнографског института САН и др Драгана Радојчић, директор Етнографског института САНУ.
Словачка академија наука најстарија је научна организација у Словачкој која се бави основним и примењеним истраживањима. Академију чини 69 институција од којих је 48 на буџету, а 21 се субвенционирају. Академија објављује 57 научних и стручних часописа и 8 годишњака. Истраживања се одвијају у оквиру 3 секције: секција I у којој се изучавају физика, космос, гео-науке и инжењерске науке; секција II која обухвата биолошке, хемијске, медицинске науке и заштиту животне средине и секција III у којој се изучавају друштвене, хуманистичке науке и уметност и култура. Један број института пружају и консултантске услуге Влади, министарствима и Владиним агенцијама. Институти Словачке академије наука активно учествују у програму FP 7 Европске уније.
Представници САНУ упознали су госте о активностима и програмима Академије, као и раду одељенских и међуодељенских одбора и пројектима који се финансирају из Фонда за научноистраживачки рад Академије. Након дискусије у којој су учествовали сви присутни обострано је постигнута сагласност да се приступи изради новог Споразума о научној сарадњи две академије чија би окосница била заједнички научни пројекти које ће предложити одељења САНУ. Обострано је изражена заинтересованост и потреба за сарадњом у области хуманистичких наука, положаја мањина у две земље, али и у области природних наука, пре свега математике, физике, нових материјала и гео-наука. Две стране су се сложиле да предложе два до три пројекта од интереса за две земље, а које би подржавале владе Словачке и Србије.
Институцијама у саставу две академије даје се могућност потписивања међуинституционалног споразума. Један од основних модалитета сарадње била би размена студената на докторским студијама.
Договорено је да се размотри могућност заједничког наступа према фондовима Европске уније.

 

 

PlanPlus