Вести из 2010. године
 

Разговори са министром за науку и технологију Израела

Председник Српске академије наука и уметности академик Никола Хајдин примио је, 26. мајa 2010. године проф. Данијела Хершковица (Daniel Hershkowitz), министра за науку и технологију Израела. Разговорима су присуствовали академик Димитрије Стефановић, генерални секретар САНУ, академик Ђорђе Шијачки, академик Стеван Пилиповић, Њ.Е. Артур Кол (Arthur Koll), амбасадор Израела у Београду са сарадницима, др Виктор Недовић, помоћник министра за науку и технолошки развој и Љиљана Тодоровић, шеф Службе за међународну сарадњу САНУ.
Министар Хершковиц професор је математике на Израелском институту за технологију, добитник је многобројних признања за истраживања у математици, а пре свега у области примењене линеарне алгебре. За члана Кнесета изабран је фебруара 2009. године, a марта 2009. године постављен је за министра за науку и технологију.
Председник Хајдин упознао је госте са организацијом, структуром и активностима Академије како у научном тако и уметничком стваралаштву, нагласивши да се у Фонду за научноистраживачки рад Академије реализује око 150 пројеката чији су руководиоци чланови Академије и који окупљају око 1000 спољних сарадника.
Министар Хершковиц је истакао да су научна и технолошка истраживања приоритети земље и да се за ова истраживања издваја 4,9% бруто друштвеног производа земље. У сваком министарству именован је помоћник за науку и располаже одређеним буџетом који финансира истраживања из делокруга рада министарства. Министарство за индустрију и трговину има највећи буџет за иновациона истраживања и он износи око пола милијарди евра годишње. Велики проблем Израела је одлив мозгова и Влада настоји да издвоји одређена средства како би у земљу вратила око стотинак младих који раде у свету, а највише у САД. Одређена средства одвајају се и за финансирање друштвених и хуманистичких наука али и за иновације у војној индустрији у циљу побољшања одбране земље.
Амбасадор Кол обавестио је присутне да је потписан Културни споразум између Србије и Израела који нуди једногодишње стипендије младим истраживачима из Србије за њихово усавршавање у Израелу.
Представници САНУ изразили су жељу за успостављањем сарадње са Израелском академијом наука и уметности. Ова Академија броји око 100 најугледнијих научника и истраживача који су подељени у две секције и то: природних и друштвених наука. Академија финансијски помаже рад Израелске научне фондације и активно учествује у раду Националног савета за истраживања и развој.

 

 

PlanPlus