Вести из 2010. године
 

Друга међународна конференција о геометрији, динамици и интеграбилним системима – GDIS 2010

Председник САНУ академик Никола Хајдин и министар за науку и технолошки развој мр Божидар Ђелић, примили су учеснике међународног научног скупа „Друга међународна конференција о геометрији, динамици и интеграбилним системима – GDIS 2010“: академика Валерија В. Козлова (Valery Vasilievich Kozlov), потпредседника Руске академије наука, Бориса А. Дубровина (Boris Anatol'evich Dubrovin), шеф сектора Математичке физике у SISSA (Трст), Игора М. Кричевера (Igor Mojseevich Krichever), шефа Департмана за математику на Колумбија универзитету и Анатолиа Најштата (Anatolii Iserovich Neishtadt), професора у Лофборову (В. Британија).
Скуп, на коме учествује 60 иностраних гостију из више од 20 земаља, заједнички организују Математички институт САНУ и Математички институт Стеклов, Руска академија наука .
У разговорима је истакнуто да српска математика показује спремност да се организовано укључује у светске научне токове и пројекте и да се позову учесници скупа да још активније раде на систематичнијем укључивању српске математике и физике у европске и друге међународне пројекте. Важно за развој земље је укључивање и примена математике и у другим научним областима
У оквиру скупа биће приказани резултати домаћих пројеката и заједничког италијанско-српског пројекта којим координирају SISSA и Математички институт САНУ, а финансира италијанска влада.

 

 

PlanPlus