Вести из 2010. године
 

Посета надбискупа Венеције кардинала Анђела Сколе САНУ

Српску академију наука и уметности посетио је кардинал Анђело Скола (Angelo Scola), надбискуп Венеције са сарадницима. Кардинала је примио председник САНУ академик Никола Хајдин, а разговорима су присуствовали: академик Љубиша Ракић, потпредседник САНУ, академик Димитрије Стефановић, генерални секретар САНУ, монсињор Станислав Хочевар, београдски надбискуп, папски нунције Орландо Антонини.
У својој поздравној речи београдски надбискуп Станислав Хочевар захвалио се на пријему, истакавши да је кардинал Скола велики стручњак у области филозофије, антропологије и теологије који веома добро познаје стање у данашњем свету и настоји да успостави дијалог између модерних наука и религије.
Кардинал Скола је истакао своје задовољство што је дошло до ове историјске посете Академији која је институција са дугом традицијом и изразио наду да њени чланови подржавају идеју повезивања наука дијалогом. Хришћанство и то католичко настоји да буде отворено према свим открићима данашњег света али и ангажовано давањем доприноса у одговоре на питања шта је човек, шта је заједница. Религија може имати важну улогу у дијалогу и расветљавању ових и других питања. У дијалогу техничких и хуманистичких наука важно је применити интердисциплинарност јер то доводи до унапређења дијалога и бољег разумевања међу различитим научним дисциплинама.
Гости су истакли да српски народ својом духовношћу има капацитет да чини осмозу између техничког и хуманистичког блока и да ће улазак Србије у Европску унију унети способност заједници да се техничке науке обогате духовношћу.
Заједнички је констатовано да ова посета и разговори су добар пример како треба да се развијају даљи односи и успостави разумевање између различитих религија али и дијалог између наука и религија.

 

 

PlanPlus