Вести из 2010. године
 

Разговор са Сер Арнолдом Волфендејлом

Председник Српске академије наука и уметности академик Никола Хајдин примио је Сер Арнолда Волфендејла (Sir Arnold Wolfendale) члана Краљевског друштва, XIV краљевског астронома и професора емеритуса Одељења за физику Универзитета у Дараму. Разговорима су присуствовали академик Љубиша Ракић, потпредседник, академик Димитрије Стефановић, генерални секретар, академик Ђорђе Шијачки и Љиљана Тодоровић, шеф Службе за међународну сарадњу.
Разговори су вођени о могућностима унапређења сарадње између САНУ и Краљевског друштва у Лондону. Истакнуто је да сарадња две институције почиње још у периоду рада Српске краљевске академије и траје све до увођења санкција. Данас ова сарадња није институционализована, али се она и даље одвија у оквиру заједничких пројеката и узајамних студијских боравака истраживача. Сер Арнолд Волфендејл обавестио је присутне да је у периоду од 2006. до данас реализовано 8 студијских боравака у оквиру 3 заједничка пројекта у које су укључени истраживачи из Србије. Веома жива сарадња одвија се у штампању заједничких прилога у научним часописима у периоду од 2004. до 2008. године.
Краљевско друштво даје могућност младим истраживачима из Србије да се путем разгранате мреже истраживача овога Друштва могу повезивати у циљу усаглашавања заједничких пројеката. Само индивидуалном сарадњом или сарадњом група увећавају се шансе за добијање финансијских средстава из европских фондова. Српским истраживачима даје се могућност коришћења стипендија из два фонда: Њутнове међународне стипендије које омогућавају усавршавање у Великој Британији најбољим истраживачима на постдипломским студијама из области природних и друштвених наука и други фонд су стипендије које подразумевају краће студијске боравке од једне до дванаест недеља, искључиво за истраживаче из области природних наука.

Након разговора у Академији Сер Арнолд Волфендејл одржао је предавање, у Свечаној сали САНУ, под називом КРАЉЕВСКИ АСТРОНОМИ КРОЗ ВЕКОВЕ.

 

 

PlanPlus