Вести из 2010. године
 

Почетак преговора за улазак у ЦЕРН

Савет Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) донео је одлуку да Србија може започети преговоре за улазак у ову организацију изјавио је потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић након састанка са истраживачима који сарађују са представницима ЦЕРН-а. Ђелић је додао да је директор те највеће научне институције саопштио да је одлучено да Србија заједно са Словенијом, Турском и Израелом започне те преговоре.
На овај начин се шаље јасна порука нашим научницима да је могућа будућност у Србији у сарадњи са светом, казао је Ђелић додајући да је приступање ЦЕРН-у то од великог значаја за науку у Србији јер се ту обавља највећи експеримент у историји човечанства - велики хадронски сударач и најнапреднија научна истраживања.

Преговори ће бити завршени у року од годину дана, а потом ће Србија добити статус придружног члана ЦЕРН-а, који ће трајати између две и пет година, објаснио је минстар процедуру.

У Србији, међу активним учесницима у градњи, а сада и у експлоатацији ове сложене машине, налазе се и око 40 истраживача из српских институција: Института за нуклеарне науке "Винча", Физичког факултета Универзитета у Београду, Института за физику у Земуну и Природноматематочког факултета у Београду.

 

 

PlanPlus