Вести из 2011. године
 

Посета академика Николе Хајдина, председника САНУ, Бриселу

Председник САНУ, академик Никола Хајдин, налази се у званичној посети Бриселу, заједно са колегама, председницима националних академија Румуније, Бугарске и Црне Горе.
Посета је организована као резултат 15. полугодишњег састанка Мреже академија централне и источне Европе (CEEN) и састанка Интеракадемијског савета југоисточне Европе (IAC SEE), одржаног у Подгорици, на коме је закључено да ``треба уложити додатне напоре да би се помогло земљама Балкана да се спречи одлив мозгова и образоване радне снаге``, и да ће `` опремање Балкана напредним научним и техничким инсталацијама бити напредак у правом смеру``.
Председник Хајдин ће током посете, разговарати са генералним секретаром Комитета за регионе, господином Герхардом Шталом ( Gerhard Stalh), госпођом Дорис Пак (Doris Рack), председницом Комитета Европског парламента за културу и образовање, госпођом Лауром де Ришмонт (Laurence De Richemont), саветницом за истраживања, иновације и науку председника ЕУ Комисије Бароза и господином Јоханесом Ханом (Johannes Hahn) Комесаром одговорним за Регионалну политику.
Подршка коју европске институције пружају развоју науке у Србији и региону имаће вишеструку корист за свеукупни технолошки развој који ће се одразити и на привреду. Ова посета представља, у исто време, напор да се обезбеди подршка српској науци за даљи развој и признање од стране ЕУ и да наша наука има своје место на светској научној сцени.
Српска академија наука и уметности уложила је велике напоре да се наша наука укључи у све међународне токове, равноправно учествује на конкурсима и доприноси креирању будуће стратегије развоја науке у региону.

 

 

PlanPlus