Вести из 2011. године
 

Успех српских византолога

У Софији је од 22-27 августа одржан 22. међународни конгрес византолога под покровитељством Председника Републике Бугарске Георги Парванова и организације Унеско.
Овакви велики научни скупови са представницима из целог света одржавају се сваке пете године. На скупу у Софији учествовало је преко 1000 научника. Србију је представљало 26 истраживача који су, осим стандардних саопштења или учешћа на округлим столовима, поднели два пленарна реферата по позиву и имали два председавања на округлим столовима и једно председавање у пленуму. Пленарне реферате поднели су др Бојана Крсмановић „ Mount Athos and Political Thought in the Slavic World ” и проф. др Радивој Радић „ Constantinople in Serbian Medieval Sources ”.

Српским византолозима, које је предводио академик и проф. емеритус Љубомир Максимовић, директор Византолошког института САНУ и потпредседник Међународне асоцијације византолога (AIEB), припала је велика част и одато им је заслужено признање на седници Међународног комитета, на којој је одлучено да се 23. конгрес одржи у Београду, августа 2016. године. То је трећи пут да организовање овог значајног догађаја за нашу науку и културу буде поверено београдском византолошком центру, односно формално Српском комитету за византологију (II конгрес одржан је 1927. године у Београду, XII конгрес одржан је 1961. године у Охриду).

Србија је до сада једина земља, осим Грчке, која је три пута добила част да преузме организацију светског конгреса византолога.

 

 

PlanPlus