Вести из 2011. године
 

Вече за памћење

Српски композитор и академик Иван Јевтић, у париску престижну концертну салу Гаво на вече названо "Иван Јевтић и пријатељи" окупио је светски познате уметнике.
Изванредни београдски камерни оркестар "Душан Сковран", на челу са диригентом Весном Шоуц, давао је снагу и боју филхармонији, док су интерпретатори показали да виртуозност нема граница.

Не зна се ко се више допао: Ерик Обје (труба), Филип Пијерот (флаута), Патрик Месина (кларинет), Паскал Галет (клавир), Снежана Савичић (сопран), а можда је за нијансу величанственији био дует виолончелисткиња Ксеније Јанковић и Маје Богдановић. Ово вече, у којем је уживало 400 присутних, уз много аплауза и скандирања, потврдило је да и савремену композицију може карактерисати мелодичан израз у којем могу уживати и мањи познаваоци музике.

- Дошли су врхунски уметници. Бриљантно су изводили моја дела компонована од 1986. до 2004. године и нисам могао да одолим, викао сам им:"Браво" - признао је Јевтић.

Публика у сали Гаво, у којој је до сада од музичара са простора бивше Југославије наступао само Иво Погорелић, за Јевтићева дела имала је прегршт комплимената:

- Модерна музика Ивана Јевтића, највећег живог српског композитора, у сагласју је са барокном салом Гавоа. Комплетан доживљај - речи су психијатра Миланке Цветковић која је за ову прилику дошла из Београда.

Музиколог и музички критичар Марија Адамов је додала:

- Имати овакво ауторско вече у центру европске културе и привући толико публике која је уживала могу само уметници високе класе.

А дијаспорка Бојана Загорац, која је на концерт дошла са штакама, одушевљено је приметила:

- Е, како је лепа ова музика! Диже те у небеса!

 

 

PlanPlus