Вести из 2011. године
 

Централна свечаност поводом прославе 170 година САНУ

У суботу 19. новембра у Свечаној сали САНУ обележен је јубилеј 170 година постојања САНУ.

На свечаности је био присутан велики број угледних званица представника научног и културног живота Србије, представници Српске православне цркве и Београдске надбискупије, дипломатског кора, и чланова САНУ.
Присутнима су се обратили председник САНУ Никола Хајдин, председник Србије Борис Тадић, министри Жарко Обрадовић и Предраг Марковић. О историјату САНУ и њеном значају у српској историји говорио је академик Предраг Палавестра, секретар Одељења језика и књижевности.

Свечаност је увеличао хор под руководством Даринке Матић Маровић који је извео српску химну а глумци Небојша Дугалић, Гојко Шантић и Наташа Нинковић говорили су текстове академика Љубомира Симовића ``Завештање``.
Такође, учествовали су и Јулија Хартиг, виолина и Борислав Чичовачки, обоа изводећи Арапску песму и Гајде, из 44 Дуета за обоу и виолину од Беле Барток. као и композицију академика Дејана Деспића - Per due, и композицију академика Исидоре Жебељан - Чудо у Шаргану.
Круна прославе јубилеја завршена је у недељу концертом музике композитора чланова САНУ : Дејана Деспића, Љубице Марић, Душана Радића, Владимира Трајковића, Ивана Јевтића и Исидоре Жебељан.

Концерт је одржан у Великој сали Коларчеве задужбине и директно је преношен на другом програму Радио-телевизије Србије.


PDFПоздравна реч председника САНУ академика Николе Хајдина

PDFПредседник Србије Борис Тадић

PDFАкадемик Предраг Палавестра

 

 

PlanPlus