Вести из 2011. године
 

Званична посета делегације Црногорске академије наука и умјетности

Српску академију наука и уметности посетили су академик Момир Ђуровић, председник Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) и академик Милојица Јаћимовић, секретар Одељења природних наука. Разговорима у САНУ присуствовали су академик Никола Хајдин, председник, академик Љубиша Ракић, потпредседник, академик Никола Тасић, потпредседник, академик Димитрије Стефановић, генерални секретар, академик Зоран Ковачевић, председник Огранка САНУ.

На почетку званичних разговора, председник ЦАНУ честитао је јубилеј - 170 година САНУ, у којој ова Академија изражава искрене жеље за успешан и плодотворан рад САНУ, као и уверење да ће се сарадња две академије и даље успешно одвијати. Уз повељу уручен је и поклон – слика „Паралеле“, аутора академика Драгана Караџића.

Делегација ЦАНУ желела је да својом посетом изрази захвалност Српској академији наука и уметности на подршци коју је дала овој Академији у њеним настојањима да се садашњи Закон о ЦАНУ задржи на снази. До сада је 23 академије из света упутило апел највишим представницима политичког живота Црне Горе, међу којима је и САНУ.

Председник Хајдин истакао је да је САНУ одлучна у настојању да настави добру сарадњу са Црногорском академијом наука и умјетности, као једном веома активном институцијом у свету националних академија.
На крају разговора Извршни одбор САНУ истакао је пуно разумевање за борбу ЦАНУ у њеном настојању да сачува свој научни и уметнички интегритет и обећао пуну подршку у том циљу.

 

 

PlanPlus