Вести из 2012. године
 

Посета делегације Светске банке

Српску академију наука и уметности посетила је делегација Светске банке у саставу: др Рамеш Машелкар, председник Глобалне истраживачке алијансе, бивши председник Индијске националне академије наука, др Сваминатан Сиварам, члан Савета за научна и индустријска истраживања Индије, др Винод Гоел, из Одељења за развој приватног и финансијског сектора за Европу, централну и источну Азију и Пацифички регион, др Ричард Адамс, експерт за иновације и госпођа Сирни Елси, директор Технополис групе из Турске.

Делегацију је примио академик Никола Хајдин, председник, а разговорима су присуствовали академик Димитрије Стефановић, генерални секретар, и академик Ђорђе Шијачки.

Делегација се у оквиру Пројекта подршке иновацијама у Србији бави анализом научно-истраживачких институција, па је уприличена и посета Српској академији наука и уметности. Циљ посете Србији је анализа стања у научно-истраживачком сектору и сагледавање проблема које треба решавати у циљу побољшања општег положаја науке.

Академик Никола Хајдин је укратко упознао госте са улогом Академије у друштву, њеним учешћем у домаћим и иностраним истраживачким пројектима и њеним главним проблемом, а то је недовољно финансирање. Издвајање средстава за науку износи 0,3% БДП, што је сувише мало да би се спровеле било какве промене у НИ сектору и убрзао развој. Такође, недовољно је учешће привреде у финансирању научних истраживања, што због заосталости, што због незаинтересованости великих компанија - власника предузећа.

Указано је и на присуство политичког фактора у обликовању научне политике и доношењу одлука о финансирању, што није уобичајено у свету. Један од кључних проблема Србије јесте одлив мозгова и непостојање везе њене научне дијаспоре са матицом.

Гости су изнели примедбе на начин управљања и доношења одлука (гломазна научна већа, неефикасност система). То у великој мери кочи развој и напредак. Потребно је препознати и подржати најквалитетније младе истраживаче и дати им шансу за рад и напредовање.

Председник Хајдин нагласио је неопходност сугерисања нашој Влади да се усвоји ефикаснији модел управљања НИ сектором (конкретно кроз спајање науке и високог образовања у оквиру једног министарства), с обзиром на то да су ранији Академијини покушаји у том правцу остали безуспешни. Представници Светске банке говорили су о инвестиционим програмима преко којих ова институција помаже развој науке.

Др Р. Машелкар, који је и члан британског Краљевског друштва, указао је на промену која се одиграва у последњих шест до седам година у овом Друштву, а тиче се вредновања истраживачког и иновативног рада у поступку избора нових чланова. Раније је искључиви критеријум за пријем био квалитет и број објављених истраживачких радова. Међутим, последњих година знатно већа пажња посвећује се практичним резултатима рада који доносе директну корист - било кроз материјалну добит или побољшања општег квалитета живота или рада људи.

На крају разговора, закључено је да треба развијати стратегију која се базира на реалној процени стања потенцијала и потреба у науци и друштву.

 

 

PlanPlus