Вести из 2012. године
 

"Посета кардинала Грохолевског"

Дана 5. децембра 2012. године Српску академију наука и уметности посетио је Њ.Ем. г. Кардинал Зенон Грохолевски, префект Конгрегације за католичко образовање.
Делегацију су примили чланови Извршног одбора: академик Никола Хајдин председник, академик Љубиша Ракић, потпредседник, академик Никола Тасић, потпредседник и академик Димитрије Стефановић, генерални секретар. Разговорима су такође присуствовали академик Љубомир Максимовић, секретар Одељења историјских наука и г. Будимир Д. Лончар, управник послова САНУ.
Њ.Ем. г. Кардинал З. Грохолевски дошао је у Србију због прославе 50-годишњице отварања богословске установе „Паулинум“ у Суботици. Током боравка у нашој земљи, посетио је више државних и научних институција. Посета Академији као највишој научној установи за њега има посебан значај, јер се он и сам бави науком и образовањем.
Захваливши се на гостопримству, Њ.Ем. г. Кардинал З. Грохолевски упознао је домаћине са активностима и устројством Понтификалне академије наука која делује у Ватикану. Ова академија, основана 1603. године, под директним је утицајем папе који именује академике. Може имати до 80 сталних чланова и сви се баве егзактним наукама. Њени чланови нису само припадници католичке вере, има их и из других конфесија, као и атеиста, а њен садашњи председник је протестант. Међу 80 чланова има чак 25 нобеловаца.
Понтификална академија наука негује чисту науку, без икаквих идеолошких примеса. Сваке године она организује сусрете у трајању од по недељу дана, а резултати тих састанака публикују се на енглеском језику. Католички универзитети покривају разне дисциплине из области природних, друштвених и хуманистичких наука. Њихово уређење заснива се на одредби Свете Столице из 1990. године. Данас постоји преко 1.500 католичких универзитета и они раде у најразличитијим условима у земљама на свим континентима. Чак и у земљама са малобројном католичком популацијом, ови универзитети имају велики углед.
У дискусији која је уследила, сви присутни су се сагласили да је питање односа вере и науке врло сложено и да се оне често међусобно преплићу и допуњавају.
Гостима је предочено да је САНУ раније имала развијену сарадњу у различитим научним областима са неколико италијанских универзитета, али да су временом неке од тих веза ослабиле. Обострано је закључено да би обнављање сарадње било вишеструко корисно.
На крају сусрета, Њ.Е. надбискуп О. Антонини изразио је захвалност на пријему и велико задовољство обављеним разговором. Указавши на високи положај који Њ.Ем. г. Кардинал З. Грохолевски заузима у Ватикану и на његову личну жељу да посети САНУ, он је одао признање Академији као установи од прворазредног националног значаја са високим научним угледом.

 

 

PlanPlus