Вести из 2013. године
 

Професор Свен Густавсон

У среду 13. фебуара 2013. године из Упсале, од професора. Кјела Магнусона, примили смо вест да је 12. фебруара2013, у болници у Упсали преминио професор Свен Густавсон (Густавссон), истакнути шведски слависта и члан шведске Краљевске акадмије за књижевност, историју и старине из Стокхолма. Професор Густавсон је био један најбољих сканднавских познавалаца славенских језика и књижевности, један од оснивача Нобеловог »Сведско-српског симпозијума«, који се наизменично одржавао у Стокхолму и Београду, као облик научне сарадње између Српске академије наука и уметности и шведске Краљевске академије за књижевност, историју и старине.

Први заједнички скуп заједничког »Шведско-срског симпозијума« одржан је у Стокхолму 1987. године и, уз учешће већег броја шведских и српских академика, професора универзитета и стручњака, био посвећен теми »Традиција и модерно друштво«. Други скуп је одржан уочи грађанског рата 1990. године Београду, на Копаонику и у Студеници, где се говорило о друштвеној одговорности науке и интелигенције. Трећи скуп, под насловом »Стокхолм-Београд- одрживи развој«, одржан је у Стокхолму 2004. године, а четврти са сличном темом »Београд-Стокхолм - Одрживи развој и улога хуманистичких наука«, у Београду 2008. године. Пети скуп, који је са шведске стране такође организовао проф Свен Густавсон, под насловом »Шведска-Србија и Европа - периферија или не?« одржан је у Стокхолму крајем 2012. године. На сваком супу учествовало је по 8-10 академика, професора унивезитета и стручњака за области хуманистичких наука - историје, социологије, економије, демографије, књижевности, религије, етнологије, архитектуре, просторног планирања, урбанизма, европске интеграције, центра и периферије, итд.

Заслугом проф. Свена Густавсона, као непосредни облик иностране научне сарадње Српске академијуе нуака и уметности, установљена је посебна стипендија шведске Краљевске академије за историју и старине за докторске студије и докторанте из Србије, која је први пут додељена 2012. године. Несумњиве су и велике заслуге академика проф. Свена Густавсона на зближавању, упознавању и сарадњи шведске и српске кулуре и културне традиције, посебно језика и књижевности.

 

 

PlanPlus