Вести из 2014. године
 

Протокол о сарадњи Радија „Слово Љубве“ и САНУ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, председник Управног одбора Радија Архиепископије београдско-карловачке „Слово Љубве“, и г. Будимир Лончар, управник послова Српске академије наука и уметности, данас, 24. јануара, у Патријаршији Српској у Београду потписали су Протокол о сарадњи.
Приликом потписивања овог значајног документа Патријарх српски Иринеј је рекао да је сарадња са САНУ част и потреба у нашем времену. Пожелевши успех у будућем раду, Његова Светост је изразио наду да ће наш народ од те сарадње имати само користи, моралне и културне. „У нашој историји сарадња Српске Православне Цркве и САНУ је увек постојала, у наше време потреба за сарадњом је потребнија више него икада. Сматрам да је овај Протокол веома користан и да је ово један од начина да се чује и глас Цркве и глас највеће установе, а то је Академија“, истакао је патријарх Иринеј.
Будимир Лончар, управник послова САНУ, истакао је да Академија потписаним Протоколом жели да постигне да се за њен рад, а посебно остварен у сарадњи са Српском Православном Црквом, више чује јер постоји много области у којима има више активности него што је свет око нас свестан да их има.
Директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић нагласио је да ће Влада Републике Србије и надаље пружати подршку активностима које се односе на очување традиције, историје и очувања наших корена.
Свечаном потписивању Протокола присуствовао је и Епископ ремезијански г. Андреј.

 

 

PlanPlus