Вести из 2014. године
 

Задужбина Бранка Ћопића

На својој седници одржаној 25. априла 2014. године Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића – у саставу академик Светозар Кољевић (председник), академик Милосав Тешић (потпредседник), академик Матија Бећковић, академик Душан Коначевић и академик Нада Милошевић Ђорђевић – размотрио је више значајних књижевних остварења објављених у 2013. години.
Жири је једногласно одлучио да се награда за прозу додели Соњи Атанасијевић за роман Ваздушни људи, објављен у издању Просвете. То дело је у знаку сећања и успомена главне јунакиње који су подстакнути њеним сновиђењима и привиђењима оодавно одбаченог фетуса у виду кћеркице од неколико година. Нежни однос мајке и нерођене ћерке понегде добија обележја подсмешљивих узајамних прекора, као и мајчина сновиђења других успомена на праве и измишљене „ваздушне људе”. Тако овај роман израста у изузетно проницљиве увиде у врлудаве путеве људског сећања, чежњи и разочарења, у чудесну игру случајности и намера које често изневеравају, а нарочито кад се остварују. Као убедљива лична прича Ваздушђни људи су у исти мах и необично светлуцаво огледало људске природе и свог времена.
Жири је такође једногласно одлучио да се награда за најбоље песничко остварење додели Ранку Јововићу за збирку песама Чекајући јакобинце, објављену у издању Српске књижевне задруге. Певајући о текућем посткомунистичком добу, Ранко Јововић се наново, али још непосредније, потврђује као песник побуњеничке и трибунске нарави, наглашено емотивне. Носећи се с личном драмом, Јововић то ново доба доживљава као преображај једног зла у друго, које разорно нагриза и биће појединца и колективну духовно-историјску свест. Његово певање је изразито самосвојан, јединствен крик појединца против једне нове и опаке идеологије, усмерене, свом жестином, ка укидању националне свести и обезвређењу људског и народног достојанства. Зато се он у овој збирци, верујући и даље да је поезија ипак „некакво васкрсење“, из песме у песму, оглашава у ритму узбуне. Јововићев песнички израз поседује изворну оштрину и аутентичну сировост, а на неком чудесном одстајању од њих наслућује се сјај дежурног ока чисте лирике. Награде ће бити свечано уручене у Српској академији наука и уметности, а датум свечаности ће бити саопштен накнадно.

 

 

PlanPlus