Вести из 2015. године
 

ПРЕМИЈЕРА ФАНТАСТИЧНЕ ОПЕРЕ НАХОД СИМОН Исидоре Жебељан

У препуној дворани гелзенкирхенског музичког театра Им Ревир, у Немачкој, која прима преко хиљаду посетилаца, 29. маја је са огромним успехом одржана премијера нове опера Исидоре Жебељан Наход Симон.
Театар Им Ревир је обласна оперска кућа Рурске области. Након што је комплетна област сравњена са земљом крајем Другог светског рата, модернистичко здање архитекте Вернера Рунауа од 1959. симбол је ревитализације културе у Рурској области. У околини делује неколико опера (Есен, Дортмунд и др), али је последњих година под интендантуром агилног Михаела Шулца гелзенкирхенска опера избила у ред најистакнутијих немачких музичких театара. О томе сведочи и низ награда добијених на федералном и међународном плану.
Храбар и рискантан потез, да се постави опера српске композиторке на српском језику, потврдио се као једна од најбољих продукција у историји овог музичког театра. Ово је већ пета опера Исидоре Жебељан која је остварена у Европи.
Композиторки је омогућено да пише на свом матерњем језику, као што је то био случај и са претходном њеном опером “Две главе и девојка” на фестивалу у Сијени 2012.

 

 

PlanPlus