Вести из 2015. године
 

САОПШТЕЊЕ САНУ ПОВОДОМ ПРЕДЛОЖЕНЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ

Полазећи од научно заснованог приступа који је инхерентан Српској академији наука и уметности (САНУ), извршни одбор САНУ је, пратећи ток политичких догађања у вези са резолуцијом о Сребреници у УН, на становишту да је нашим грађанима и држави утврђивање и суочавање са истином, до које ћемо сами доћи најпотребније.
Посебно ако се у виду има само наше историјско искуство у 20. веку, када смо се суочавали са границама биолошке одрживости. Наш став је посебно појачан захтевом предлагача да њихове закључке безпоговорно интериоризујемо и укључимо у образовни процес.

Извршни одбор ће предложити Председништву САНУ формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем разлога и околности које су довеле, као и догађања и тока претходних ратних сукоба на нашим просторима, чији би рад био заснован на методологији морерне историографије и постојећим документима и који би био отворен за увид и сваки облик стручно-научне критике или предлога, ма са које стране долазили.

Излишно је да наводимо колико се гнушамо злочина чињених само због етничке одреднице жртава и сматрамо да је тешки пут ка расветљавању чињеница и приближавање истини најмањи заједнички именитељ нашег дуга према невиним жртвама.

Српска академија наука и уметности

 

 

PlanPlus