Вести из 2015. године
 

Саопсштење поводом посете министра културе и информисања г. Ивана Тасовца

Дана 14. јула 2015. године Српску академију наука и уметности посетио је г. Иван Тасовац, министар културе и информисања Републике Србије, заједно са секретаром Министарства г. Игором Јовичићем. Примили су их чланови Извршног одбора САНУ: председник академик Владимир С. Костић и потпредседник академик Љубомир Максимовић, а разговору су такође присуствовали: директор Галерије САНУ академик Душан Оташевић, дописни члан Слободан Грубачић, заменик управника послова г-ђа Драгана Петровић Рађеновић и шеф концертне делатности Галерије САНУ г-ђа Марија Цветковић.
Ово је био први сусрет г. И. Тасовца са члановима новог Извршног одбора САНУ и послужио је за његово упознавање са планираним активностима Академије на пољу уметности и културе. Намера Извршног одбора САНУ је да се уметничком стваралаштву посвети што већа пажња и да се оно презентира на један савремен и занимљив начин. Председник В.С. Костић говорио је о изложбама и програмима који ће се током наредних годину дана одржати у галеријама САНУ, као и о скуповима планираним за исти период. Све те активности допринеће значајно укупној презентацији културе и уметности у Београду и читавој земљи иАкадемија од Министарства очекује да у оквирима могућности помогне њихову организацију.
САНУ жели активно да учествује у креирању културне политике Србије дајући конкретне предлоге и конструктивне критике. У том циљу потребна јешто боља комуникација између Министарства и Академија, како би се обезбедила ефикасност у раду.
Министар И. Тасовац био је импресиониран плановима који су му представљени и обећао подршку Министарства у оквирима могућности. Упознао присутне са организацијом Министарства и говорио о обиму послова и проблемима са којима се оно суочава у раду. Договорено је да се следећи састанак одржи у септембру или октобру месецу и тада ће се разговарати о конкретним подацима и плановима за појединачне догађаје у САНУ.

 

 

PlanPlus