Вести из 2015. године
 

Музика Исидоре Жебељан у Берлинској филхармонији

Фондација Берлинске филхармоније, наручила је од мене композицију и тако је настала музика Клин чорба, надреалистичка бајка за октет, чија премијера је са изузетним успехом одржана 17. октобра 2015. године, у извођењу Октета Берлинске флхармоније и у сали ове изузетно значајне музичке институције у Берлину.
http://www.berliner-philharmoniker.de/en/concerts/calendar/details/22446/

"'Клин чорба' је наслов старе балканске приче која говори о гладном путнику-скитници, који је надмудрио старог шкртицу. Путник је завео шкртицу причом о томе како ће од клинова да скува најукуснију чорбу. И док је чорбу кувао, својим причањем је навео шкртицу да му додаје све више и више дивних састојака (који нису били клинови) и тако је на крају направио сјајну, богату и надасве укусну чорбу.
О томе се ради у овој компзицији. Композитор-путник-проналазач омађија свог ега-шкртицу до те мере да овај ослободи интуицију кроз препознавање најдивнијих емотивних-музичких састојака. И причајући музичку причу, он завара его да се потпуно препусте Духу.
Или ‘научно' говорећи - једна иницијална идеја покреће ланчану реакцију непредвидљивих музичких идеја и догађаја – тако настаје музика, коју бих назвала 'музиком тока свести' са елементима музичког мистичног надреализма. Ова музика има изразиту наративну структуру, али на филмски начин (не као филмска музика, већ као сам филмски медиј) – музичке сличице се нижу и творе луцидну енергетску целину која се доживљава као радост стварања."

 

 

PlanPlus