Вести из 2016. године
 

Посета проф. Антона Цајлингера, председника Аустријске академије наука

Дана 14. марта 2016. године Српску академију наука и уметности посетио је проф. Антон Цајлингер, председник Аустријске академије наука и инострани члан САНУ. Госта је примио председник академик Владимир С. Костић са члановима Извршног одбора САНУ: потпредседником академиком Љубомиром Максимовићем, генералним секретаром академиком Марком Анђелковићем и председником Огранка САНУ академиком Стеваном Пилиповићем. Разговору су присуствовали: академик Зоран Кнежевић, академик Зоран Петровић, академик Драган Мицић, доп. члан Слободан Грубачић, академик Часлав Оцић, академик Михаило Војводић, академик Душан Оташевић и доп. члан Бранислав Јеленковић.
На састанку је договорено да се дефинишу поља за будућу интензивнију сарадњу. Председник САНУ је истакао чињеницу повезаности две академије кроз историју што је основа за бољу и успешнију сарадњу.
Аустријска академија наука је веома заинтересована за развој сарадње. У том смислу проф. А. Цајлингер је препоручио да се остварује што више личних контаката научника и на основу тога направе конкретни предлози. ААН не претпоставља чланство у Академији као услов за учешће у научној сарадњи, а нарочито је заинтересована за размену младих истраживача.
Проф. А. Цајлингер рекао је да ће 2020. године ААН организовати скуп на који ће бити позвани представници свих земаља које су учествовале у Првом светском рату где ће свако имати прилику да изнесе своје виђење догађаја.

Проф. А. Цајлингер одржао је 15. марта, пред препуном Свечаном салом предавање на тему КВАНТНА ТЕЛЕПОРТАЦИЈА, УВЕЗАНОСТ И АЈНШТАЈНОВО ПИТАЊЕ „ШТА ЈЕ СВЕТЛОСТ?" .

 

 

PlanPlus