Вести из 2016. године
 

Задужбина Бранка Ћопића

Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића – у саставу академик Светозар Кољевић (председник), академик Милосав Тешић (потпредседник), академик Матија Бећковић, академик Душан Коначевић и академик Нада Милошевић–Ђорђевић размотрио је више значајних књижевних остварења објављених у 2015. години.
Одбор је одлучио да се Задужбинина награда за прозу додели Дејану Тиаго Станковићу за роман Есторил (у издању Геопоетике из Београда).
У роману Есторил, утемељеном у имагинативној пројекцији детаљних истраживања, Дејан Тиаго Станковић обрађује сусрете изузетно различитих људи из разних крајева света у веома специфичном и политички неутралном португалском контексту у време Другог светског рата. Ти сусрети збивају се у хотелу „Есторил“, који је био стециште многих страних дошљака и шпијунско гнездо многих обавештајних служби. Ово дело има занимљива обележја историјског, криминалистичког, друштвеног и филозофског романа, који се с ироничним акцентима и разним литерарним асоцијацијама, одликује изузетном обрадом „интернационалне“ теме.
Такође је одлучено да се Задужбинина награда за најбоље песничко остварење додели Мићу Цвијетићу за збирку песама Свет и кућа (у издању Српске књижевне задруге из Београда).
У збирци песама Свет и кућа Мићо Цвијетић призива ране деведесете године 20. века, кад се „земља у крви распадала“, као и понешто од оног у том расулу што је песник изгубио – од свог „библиотечког врта“ до последње цигарете и сна о повратку. Док се растаје са градом у пламену у коме нестаје његов дом и „једна бесудна земља“, песнику остаје само да „премерава дно тамних чаша“ и лута од „мишје рупе“ до „сигурне куће“ на „благословеној периферији“.

 

 

PlanPlus