Вести из 2016. године
 

Саопштење за медије

У Српској академији наука и уметности данас је потписан Споразум о научној и уметничкој сарадњи Српске академије наука и уметности и Црногорске академије наука и умјетности. Споразум су потписали председници академик Владимир С. Костић и академик Драган К. Вукчевић.

Церемонији потписивања присуствовали су потпредседник ЦАНУ академик Ђорђе Борозан и чланови Извршног одбора САНУ: потпредседници академици Зоран Поповић и Љубомир Максимовић, генерални секретар академик Марко Анђелковић, председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповићи председник Огранка САНУ у Нишу академик Нинослав Стојадиновић. Потписивању је такође присуствовао амбасадор Црне Горе у Београду Њ.Е. господин Бранислав Мићуновић.

Споразум је потписан у циљу наставка и унапређења научно-технолошке и уметничке сарадње, и то кроз рад на заједничким истраживачким пројектима, помагање научних истраживања у библиотекама, архивима и научно-истраживачким установама, подстицање сарадње научних установа у саставу академија као и установа и организација које нису у њиховом саставу, организацију заједничких активности‒научних скупова, симпозијума, конференција, изложби, предавања, организацију и размену изложби и концертних и других уметничких активности чланова и других истакнутих уметника, размену информација и публикација и путем других активности договорених између две стране.

Председник ЦАНУ академик Драган К. Вукчевић и потпредседник академик Ђорђе Борозан бораве у Београду као гости Српске академије наука и уметности, поводом симпозијума Националне академије наука и уметности у 21. веку. Симпозијум је окупио председнике и представнике неколико академија наука и уметности из региона, а академик Драган К. Вукчевић учествовао је са саопштењем Академија и друштво.

 

 

PlanPlus