Конференција о срчаној слабости

У оквиру циклуса „Проблеми јавног здравља у Србији”, у среду, 10. октобра, у 9 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен научни скуп под називом „Срчана слабост: масовна, смртоносна, све успешније се лечи…”, у организацији Академијског одбора за биомедицинска истраживања САНУ. Приликом отварања окупљенима ће се обратити академик Владимир С. Костић, председник САНУ, академик Љубисав Ракић, председник Академијског одбора за биомедицинска истраживања, и дописни члан САНУ Петар Сеферовић, председник Организационог одбора конференције.

– Срчана слабост је веома значајан јавно-здравстевени проблем, чија је инциденција у порасту. Сматра се да око два одсто светске популације болује од срчане инсуфицијенције, од чега је 0,1 одсто у узнапредовалој фази болести. Трансплантацију срца чека 0,001 посто становништва. Процењује се да у земљама Европске уније око два процента одраслих болује од срчане инсуфицијенције, док код старијих од 70 година тај број расте на преко 10 одсто. У Србији преваленција износи 2,3 одсто, а инциденција 3,1/1000 годишње. Различити поремећаји у структури и функцији срца могу да доведу до срчане инсуфицијенције, а утврђивање обољења које узрокује срчану инсуфицијенцију заузима кључно место у превенцији и лечењу. Последњих година напредак медицине, лекова и уређаја омогућио је све успешније лечење овог обољења – објаснио је дописни члан Петар Сеферовић.

Конференција је организована у сарадњи са Европским удружењем за срчану слабост и Удруђењем за срчану слабост Србије. Током ње ће врхунски домаћи и светски предавачи представити најновија достигнућа у дијагностци и лечењу овог смртоносног обољења.

ПРОГРАМ